Find research datasets worth reusing
Search datasets from major research repositories and use ShareScore to quickly assess how well each record supports discovery, access, and reuse.
166
datasets available to search
ShareScore release 0.9.0
Dataset results
166 results for “IUCN”
Data from: The fifth review of Birds of Conservation Concern in the United Kingdom, Channel Islands and Isle of Man and second IUCN Red List assessment of extinction risk of birds for Great Britain
<p>The fifth review of <i>Birds of Conservation Concern</i> (<i>BoCC5</i>) in the UK, Channel Islands and Isle of Man assessed and assigned 245 species to updated Red, Amber and Green lists of conservation concern and showed a continuing decline in the status of our bird populations. In total, 70 species (29% of those assessed) are now on the Red list, up from 36 species in the first review in 1996. Since the last review, in 2015, Golden Oriole <i>Oriolus oriolus</i> has been lost as a breeding species. Eleven species have been moved to the Red list, while only six species moved from Red to Amber. Newly Red-listed species include Common Swift <i>Apus apus</i>, Common House Martin <i>Delichon urbicum</i>, Greenfinch <i>Chloris chloris</i> and the globally threatened Leach's Storm-petrel <i>Hydrobates leucorhous</i>. There has been no improvement in the overall status of species associated with farmland and upland, or Afro-Palearctic migrants; indeed, more such species have been Red-listed. Concerns over the status of our wintering wildfowl and wader populations have also increased. As a direct result of targeted conservation action, White-tailed Eagle <i>Haliaeetus albicilla</i> moves from Red to Amber.</p> <p>We also present a review of the separate, and distinct, second IUCN Regional Red List assessment of extinction risk for Great Britain, which show that 46% of 235 regularly occurring species, and 43% of 285 separate breeding and non-breeding populations, are assessed as being threatened with extinction from Great Britain.</p>
FIGURE 4. A in Rediscovery and IUCN threat assessment of Themeda saxicola (Poaceae: Andropogoneae), an endemic grass from the Eastern Ghats, India
FIGURE 4. A. Estimation of habitat distribution from Google Earth. B. Google Earth Image of Raisili Hill.
FIGURE 2 in Rediscovery and IUCN threat assessment of Themeda saxicola (Poaceae: Andropogoneae), an endemic grass from the Eastern Ghats, India
FIGURE 2. Themeda saxicola Bor: A. Habit, B. Raceme; Involucral spikelet: C. Spikelet, D. Lower glume, E. Upper glume, F. Lower lemma, G. Upper lemma; Sessile spikelet: H. Spikelet, I. Lower glume, J. Upper glume K. Upper lemma; Pedicelled spikelet: L. Spikelet, M. Lower glume, N. Upper glume, O. Lower lemma.
FIGURE 2 in Cynosurus peltieri (Pooideae, Poaceae), a poorly known species endemic to the Algerian-Tunisian terrestrial flora: further insights on its occurrence, IUCN Red List assessment, and lectotypification
FIGURE 2. Cynosurus polybracteatus in its habitat in Kroumirian area. A. Habit of the plant. B–C. Details of its unilateral and linear, indistinctly lobed panicle, with very short branches. All photographs were taken by Ridha El Mokni in Tabarka (Jendouba, NW of Tunisia, North Africa), 14 May 2013 and 3 May 2017.
FIGURE 1 in Cynosurus peltieri (Pooideae, Poaceae), a poorly known species endemic to the Algerian-Tunisian terrestrial flora: further insights on its occurrence, IUCN Red List assessment, and lectotypification
FIGURE 1. Cynosurus peltieri in its typical habitat in Kroumirian oak forests. A. Habit of the plant. B. Detail of its unilateral and linear, clearly lobed panicle. All photographs were taken by Ridha El Mokni in Aîn Zana-Aîn Draham (Jendouba, NW of Tunisia, North Africa), 16 June 2020.
Nesokia is sister to Bandicota and are nested in Rattus phylogenetically, making Rat- tus paraphyletic. Tarsomys, Limnomys, and Diplothrix are also phylogenetically in Rat- tus, and the clade is in need of focused re- vision at the generic level. Nesokia bunnui was originally described as a separate ge-nus, Erythronesokia, because it is morphologically very distinctive from N. indica. Type specimen was destroyed during the Iraq War, and a neotype was recently designated to replace it. Monotypic. Distribution. Tigris and Euphrates river valleys, SE Iraq. Descriptive notes. Head—body 230-260 mm, tail 205-270 mm, ear 18-21 mm, hindfoot 49-58 mm; weight 519 g. The Long-tailed Bandicoot Rat is larger than the Short-tailed Bandicoot Rat (N. indica). Pelage is soft and woolly, interspersed with harsher coarse hair and long black hairs near mid-back. Dorsum is fawn to ocherous red, washed with purple or chestnuton darker individuals. Hairs are basally slate-gray and distally rufous, occasionally with whitish or black tips. Muzzle is drab. Sides arefawn, with gray edge toward venter. Venteris whitish, extending onto cheeks where the same pattern from gray to fawn to dorsal pelage occurs. Feet are large and robust, being light brown and well-furred dorsally. Claws are amber on forefeet and dull brown on hindfeet; pollux is extremely small. Ears are moderately long and brownish, with no hair internally. Tail is ¢.82-104% of head-body length and deep brownish drab, interspersed with visible white hair. Skull is large and robust, similarly to the Short-tailed Bandicoot Rat. Habitat. Marsh and swamp land. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. The Long-tailed Bandicoot Rat is terrestrial, although it isfound in swampy and marshy areas and is probably amphibious. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Longtailed Bandicoot Rat is apparently rare and is known from very few specimens. Marsh and swamp habitats in which it is found were completely destroyed during the Iraq War by draining, war damage, and agricultural expansion. In recent years, flooding from Tigris and Euphrates rivers and high snow fall and melt haveresulted in partial restoration ofits native habitat, although restoration is not a complete. Populations are now probably highly fragmented. Bibliography. Al-Ansari et al. (2012), Al-Robaae & Felten (1990), Khajuria (1981), Krystufek et al. (2017), Musser & Carleton (2005), Richardson & Hussain (2006), Stuart (2008). in Muridae
Nesokia is sister to Bandicota and are nested in Rattus phylogenetically, making Rat- tus paraphyletic. Tarsomys, Limnomys, and Diplothrix are also phylogenetically in Rat- tus, and the clade is in need of focused re- vision at the generic level. Nesokia bunnui was originally described as a separate ge-nus, Erythronesokia, because it is morphologically very distinctive from N. indica. Type specimen was destroyed during the Iraq War, and a neotype was recently designated to replace it. Monotypic. Distribution. Tigris and Euphrates river valleys, SE Iraq. Descriptive notes. Head—body 230-260 mm, tail 205-270 mm, ear 18-21 mm, hindfoot 49-58 mm; weight 519 g. The Long-tailed Bandicoot Rat is larger than the Short-tailed Bandicoot Rat (N. indica). Pelage is soft and woolly, interspersed with harsher coarse hair and long black hairs near mid-back. Dorsum is fawn to ocherous red, washed with purple or chestnuton darker individuals. Hairs are basally slate-gray and distally rufous, occasionally with whitish or black tips. Muzzle is drab. Sides arefawn, with gray edge toward venter. Venteris whitish, extending onto cheeks where the same pattern from gray to fawn to dorsal pelage occurs. Feet are large and robust, being light brown and well-furred dorsally. Claws are amber on forefeet and dull brown on hindfeet; pollux is extremely small. Ears are moderately long and brownish, with no hair internally. Tail is ¢.82-104% of head-body length and deep brownish drab, interspersed with visible white hair. Skull is large and robust, similarly to the Short-tailed Bandicoot Rat. Habitat. Marsh and swamp land. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. The Long-tailed Bandicoot Rat is terrestrial, although it isfound in swampy and marshy areas and is probably amphibious. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Longtailed Bandicoot Rat is apparently rare and is known from very few specimens. Marsh and swamp habitats in which it is found were completely destroyed during the Iraq War by draining, war damage, and agricultural expansion. In recent years, flooding from Tigris and Euphrates rivers and high snow fall and melt haveresulted in partial restoration ofits native habitat, although restoration is not a complete. Populations are now probably highly fragmented. Bibliography. Al-Ansari et al. (2012), Al-Robaae & Felten (1990), Khajuria (1981), Krystufek et al. (2017), Musser & Carleton (2005), Richardson & Hussain (2006), Stuart (2008).
Distribution. Mt Cameroon, W Cameroon, and Bioko I, Equatorial Guinea. Descriptive notes. Head-body 100- 130 mm, tail 110-147 mm, ear 16-20 mm, hindfoot 21-25 mm; weight 27-62 g. Fur of the Cameroon Soft-furred Mouse is dark rufous-brown to blackish brown above and pale to dark gray below. Tail is very long (c.112% of head-body length) and dark. Hindfeet and forefeet are dark brown. Females have three pairs of nipples. Habitat. Montane forest and alpine grassland at elevations above 1000 m. Food and Feeding. No information. Breeding. Gestation lasts 26-30 days. Litters have 2-6 young. Activity patterns. The Cameroon Soft-furred Mouse is nocturnal and terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Cameroon Soft-furred Mouse occurs in two disjunct areas occupying only ¢.2900 km? and the extent and quality of its forest habitat continue to decline. Bibliography. Eisentraut (1970, 1973), Happold (2013a), Missoup et al. (2012), Monadjem etal. (2015). in Muridae
Distribution. Mt Cameroon, W Cameroon, and Bioko I, Equatorial Guinea. Descriptive notes. Head-body 100- 130 mm, tail 110-147 mm, ear 16-20 mm, hindfoot 21-25 mm; weight 27-62 g. Fur of the Cameroon Soft-furred Mouse is dark rufous-brown to blackish brown above and pale to dark gray below. Tail is very long (c.112% of head-body length) and dark. Hindfeet and forefeet are dark brown. Females have three pairs of nipples. Habitat. Montane forest and alpine grassland at elevations above 1000 m. Food and Feeding. No information. Breeding. Gestation lasts 26-30 days. Litters have 2-6 young. Activity patterns. The Cameroon Soft-furred Mouse is nocturnal and terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Cameroon Soft-furred Mouse occurs in two disjunct areas occupying only ¢.2900 km? and the extent and quality of its forest habitat continue to decline. Bibliography. Eisentraut (1970, 1973), Happold (2013a), Missoup et al. (2012), Monadjem etal. (2015).
Deccan region, Madras, India. Genus Vandeleuria is masculine, so widely used specific name oleracea has been changed for gender agreement. Vandeleuria oleraceusis possibly a composite of species. Polytypic, but subspecific taxonomy requires reassessment. Distribution. Widespread in S Asia (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lan-ka), S China (W & S Yunnan), and mainland SE Asia N of the Isthmus of Kra. Descriptive notes. Head-body 68 mm, tail 105 mm, ear 13 mm, hindfoot 17 mm; weight 10 g. The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse is small, with flat nail on outer finger and outertoe; tail is slender, brown, twice as long as head-body length, and lacks distal tuft. Dorsal pelageis silky and salmon in color; venter is white, with fulvous hues. Habitat. Tall cane and tangled vines in primary and secondary forest such as bamboo forest, moist deciduous forest, temperate forests, montane wet zone, and disturbed secondary forests, and perhaps agricultural areas at elevations of 150-1500 m. Food and Feeding. Indomalayan [Long-tailed Climbing Mice eat fruits, buds, and flowers. Breeding. Litters of the Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse have 3-6 young. Activity patterns. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice are arboreal and nocturnal, although one individual was caught duringthe day. Movements, Home range and Social organization. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice build nests in tall bushes or cane to rear their young. Status and Conservation. Classified as Least Concern on The IUCN Red Last (as V. olacea). The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse occurs in several habitats and a wide distribution that includes national parks. Further taxonomical studies are required to assess conservation status ofthis potentially diverse species complex. Bibliography. Corbet & Hill (1992), Dang Huy Huynh et al. (1994), Ellerman (1941), Marshall (1977b), Musser & Carleton (2005), Osgood (1932), Phillips (1980), Wang Yingxiang (2003). in Muridae
Deccan region, Madras, India. Genus Vandeleuria is masculine, so widely used specific name oleracea has been changed for gender agreement. Vandeleuria oleraceusis possibly a composite of species. Polytypic, but subspecific taxonomy requires reassessment. Distribution. Widespread in S Asia (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lan-ka), S China (W & S Yunnan), and mainland SE Asia N of the Isthmus of Kra. Descriptive notes. Head-body 68 mm, tail 105 mm, ear 13 mm, hindfoot 17 mm; weight 10 g. The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse is small, with flat nail on outer finger and outertoe; tail is slender, brown, twice as long as head-body length, and lacks distal tuft. Dorsal pelageis silky and salmon in color; venter is white, with fulvous hues. Habitat. Tall cane and tangled vines in primary and secondary forest such as bamboo forest, moist deciduous forest, temperate forests, montane wet zone, and disturbed secondary forests, and perhaps agricultural areas at elevations of 150-1500 m. Food and Feeding. Indomalayan [Long-tailed Climbing Mice eat fruits, buds, and flowers. Breeding. Litters of the Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse have 3-6 young. Activity patterns. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice are arboreal and nocturnal, although one individual was caught duringthe day. Movements, Home range and Social organization. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice build nests in tall bushes or cane to rear their young. Status and Conservation. Classified as Least Concern on The IUCN Red Last (as V. olacea). The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse occurs in several habitats and a wide distribution that includes national parks. Further taxonomical studies are required to assess conservation status ofthis potentially diverse species complex. Bibliography. Corbet & Hill (1992), Dang Huy Huynh et al. (1994), Ellerman (1941), Marshall (1977b), Musser & Carleton (2005), Osgood (1932), Phillips (1980), Wang Yingxiang (2003).
Distribution. Now restricted to the Channel Country of SW Queensland and the Lake Eyre Basin in NE South Australia. Descriptive notes. Head-body 95-120 mm, tail 105-160 mm, ear 23-29 mm, hindfoot 32-37 mm; weight 30-50 g. The Fawn Hopping Mouse has body form typical of hopping mice, with very long hindfeet, long tail with distal brush of longer hairs, very long ears, and large protruberant eyes. Dorsal fur is of variable color, from pale pinkish fawn to gray; ventral fur white. Unlike most other hopping mice, it has no throat pouch, but males have a glandular area of naked skin on the chest. Habitat. Occurs in low shrublands and tussock grasslands on stony ("gibber") plains and claypans. Shows marked habitat segregation from the Dusky Hopping Mouse (N. fuscus), which is closely associated with sandy substrates. Food and Feeding. The Fawn Hopping Mouse is mostly granivorous, but also eats other plant material (stems, leaves) and occasionally invertebrates. It uses succulent, salt-adapted plants around edges of claypans as a source of water. Breeding. Reproduction is probably largely opportunistic and aseasonal, with high reproductive output from near-continuous breeding after periods of high rainfall; reported littersize is 1-5, most commonly three; gestation period 38-43 days for nonlactating females. Females may mature later than other hopping mice, with reproductive maturity reached at about six months. Activity patterns. Terrestrial and nocturnal. Fawn Hopping Mice shelter during day in burrow systems that are typically simpler and shallower than those of other hopping mice. Movements, Home range and Social organization. Fawn Hopping Mice generally live singly or in small groups; typically uncommon within range, but population density may increase by an order of magnitude following periods of high rainfall. Status and Conservation. Classified as Near Threatened on The IUCN Red List. The Fawn Hopping Mouse has shown marked decline in range (estimated at greater than 50%), and presumably population size, since European settlement of Australia. This is mostlikely due to predation by the introduced house cat and Red Fox (Vulpes vulpes), and to habitat degradation associated with pastoralism. Bibliography. Brazenor (1934), Burbidge et al. (2008), Finlayson (1939), Gould (1853), Jackson & Groves (2015), Murray et al. (1999), Ogilby (1892), Thomas (1921h), Van Dyck & Strahan (2008), Waite (1898), Watts & Aslin (1981), Woinarski et al. (2014), Wood Jones (1925). in Muridae
Distribution. Now restricted to the Channel Country of SW Queensland and the Lake Eyre Basin in NE South Australia. Descriptive notes. Head-body 95-120 mm, tail 105-160 mm, ear 23-29 mm, hindfoot 32-37 mm; weight 30-50 g. The Fawn Hopping Mouse has body form typical of hopping mice, with very long hindfeet, long tail with distal brush of longer hairs, very long ears, and large protruberant eyes. Dorsal fur is of variable color, from pale pinkish fawn to gray; ventral fur white. Unlike most other hopping mice, it has no throat pouch, but males have a glandular area of naked skin on the chest. Habitat. Occurs in low shrublands and tussock grasslands on stony ("gibber") plains and claypans. Shows marked habitat segregation from the Dusky Hopping Mouse (N. fuscus), which is closely associated with sandy substrates. Food and Feeding. The Fawn Hopping Mouse is mostly granivorous, but also eats other plant material (stems, leaves) and occasionally invertebrates. It uses succulent, salt-adapted plants around edges of claypans as a source of water. Breeding. Reproduction is probably largely opportunistic and aseasonal, with high reproductive output from near-continuous breeding after periods of high rainfall; reported littersize is 1-5, most commonly three; gestation period 38-43 days for nonlactating females. Females may mature later than other hopping mice, with reproductive maturity reached at about six months. Activity patterns. Terrestrial and nocturnal. Fawn Hopping Mice shelter during day in burrow systems that are typically simpler and shallower than those of other hopping mice. Movements, Home range and Social organization. Fawn Hopping Mice generally live singly or in small groups; typically uncommon within range, but population density may increase by an order of magnitude following periods of high rainfall. Status and Conservation. Classified as Near Threatened on The IUCN Red List. The Fawn Hopping Mouse has shown marked decline in range (estimated at greater than 50%), and presumably population size, since European settlement of Australia. This is mostlikely due to predation by the introduced house cat and Red Fox (Vulpes vulpes), and to habitat degradation associated with pastoralism. Bibliography. Brazenor (1934), Burbidge et al. (2008), Finlayson (1939), Gould (1853), Jackson & Groves (2015), Murray et al. (1999), Ogilby (1892), Thomas (1921h), Van Dyck & Strahan (2008), Waite (1898), Watts & Aslin (1981), Woinarski et al. (2014), Wood Jones (1925).
The first comprehensive revision of all the species attributed to Melomys led J. I. Menzies in 1996 to resurrect the genus Paramelomys and to redefine its morphologicallimits and species content. Menzies created P. gressitti as a new species belonging to a group displaying morphological similarities and including also P. lorentzii and P. moncktoni. Monotypic Distribution. E New Guinea. Descriptive notes. Head-body 135-162 mm, hindfoot 30-34 mm; no specific data are available for body weight. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is a medium-sized Paramelomys with a soft, thick and woolly pelage, a long narrow foot, and a tail with three hairs per scale. It exhibits a medium-sepia dorsal pelage and a gray-buff ventral one. Tail is slightly shorter (99%) than head-body length. The skull has a narrow zygomatic plate. Habitat. Moist tropical mountain forest between 2300 m and 2400 m. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List owing to its small geographic range (less than 3500 km?*) and the destruction ofits habitat by mining and logging activities. The major threat to Gressitt's Mosaic-tailed Rat is ongoing habitat degradation caused by nearby human populations; habitat on Mount Kandy has been destroyed by gold-miners and wood-cutters. Bibliography. Menzies (1996). in Muridae
The first comprehensive revision of all the species attributed to Melomys led J. I. Menzies in 1996 to resurrect the genus Paramelomys and to redefine its morphologicallimits and species content. Menzies created P. gressitti as a new species belonging to a group displaying morphological similarities and including also P. lorentzii and P. moncktoni. Monotypic Distribution. E New Guinea. Descriptive notes. Head-body 135-162 mm, hindfoot 30-34 mm; no specific data are available for body weight. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is a medium-sized Paramelomys with a soft, thick and woolly pelage, a long narrow foot, and a tail with three hairs per scale. It exhibits a medium-sepia dorsal pelage and a gray-buff ventral one. Tail is slightly shorter (99%) than head-body length. The skull has a narrow zygomatic plate. Habitat. Moist tropical mountain forest between 2300 m and 2400 m. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List owing to its small geographic range (less than 3500 km?*) and the destruction ofits habitat by mining and logging activities. The major threat to Gressitt's Mosaic-tailed Rat is ongoing habitat degradation caused by nearby human populations; habitat on Mount Kandy has been destroyed by gold-miners and wood-cutters. Bibliography. Menzies (1996).
Lophuromys medicaudatus, L. woosnami, and L. luteogaster are in subgenus Kivumys and woosnami species group. Monotypic. Distribution. Endemic to the Albertine Rift, occurring around Lake Kivu in E DR Congo and Rwanda and SW Uganda (Bwindi). Descriptive notes. Head—body 92-112 mm, tail 73-95 mm, ear 15-19 mm, hindfoot 18-23 mm; weight 29-43 g. Similar to other species in subgenus Kivumys, the Western Rift Brush-furred Rat has unspeckled pelage, and tail ¢.85% of head-body length. Dorsum is uniform dark brown-olive, and venter is orange. Females have three pairs of mammae. Habitat. Mountain swamps and mountain forests at elevations of 1850-2500 m. Food and Feeding. The Western Rift Brush-furred Rat is omnivorous; diets contain 30-100% arthropods, mollusks, seeds, and fruits. Breeding. Female Western Rift Brush-furred Rats can have 1-2 embryos. Pregnant females were observed in February, April, and July. Activity patterns. The Western Rift Brush-furred Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Vulnerable on The IUCN Red List. The Western Rift Brush-furred Rat has never been found in modified secondary environment and is quite rare. Bibliography. Dieterlen (1976b, 1987 2013g), Kasangaki et al. (2003), Verheyen et al. (1996). in Muridae
Lophuromys medicaudatus, L. woosnami, and L. luteogaster are in subgenus Kivumys and woosnami species group. Monotypic. Distribution. Endemic to the Albertine Rift, occurring around Lake Kivu in E DR Congo and Rwanda and SW Uganda (Bwindi). Descriptive notes. Head—body 92-112 mm, tail 73-95 mm, ear 15-19 mm, hindfoot 18-23 mm; weight 29-43 g. Similar to other species in subgenus Kivumys, the Western Rift Brush-furred Rat has unspeckled pelage, and tail ¢.85% of head-body length. Dorsum is uniform dark brown-olive, and venter is orange. Females have three pairs of mammae. Habitat. Mountain swamps and mountain forests at elevations of 1850-2500 m. Food and Feeding. The Western Rift Brush-furred Rat is omnivorous; diets contain 30-100% arthropods, mollusks, seeds, and fruits. Breeding. Female Western Rift Brush-furred Rats can have 1-2 embryos. Pregnant females were observed in February, April, and July. Activity patterns. The Western Rift Brush-furred Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Vulnerable on The IUCN Red List. The Western Rift Brush-furred Rat has never been found in modified secondary environment and is quite rare. Bibliography. Dieterlen (1976b, 1987 2013g), Kasangaki et al. (2003), Verheyen et al. (1996).
FIGURE 2 in The current status of Henckelia peduncularis (Gesneriaceae): Taxonomy, typification, distribution and IUCN Red List assessment
FIGURE 2. Lectotype of Chirita peduncularis B.L.Burtt [≡ Henckelia peduncularis (B.L.Burtt) D.J.Middleton & Mich.Möller] © The Board of Trustees, Royal Botanic Gardens, Kew.
FIGURE 1 in The current status of Henckelia peduncularis (Gesneriaceae): Taxonomy, typification, distribution and IUCN Red List assessment
FIGURE 1. Henckelia peduncularis (B.L.Burtt) D.J.Middleton & Mich.Möller: A. Habitat and Habit, B. Inflorescence, C. Flower, D. Bracts, E. Calyx split open, F. Corolla split open, G. Stamens and staminodes, H. Pistil (Photo courtesy: K. Chowlu).
IUCN Red List protects avian genetic diversity
<p>Despite well-established links between low genetic diversity and extinction processes, intra-specific genetic diversity is rarely considered in global conservation assessments, potentially leading to biased estimates of species' extinction risk. We show that birds ranked as "threatened" by the IUCN Red List have lower intra-specific genetic diversity than "non-threatened" species, confirming that threat criteria, used by the IUCN, effectively protect genetically depleted species. However, some "non-threatened" species harbour low levels of genetic diversity, indicating an undetected vulnerability to global change. Global conservation assessments will benefit from explicitly integrating relevant genetic and genomic diversity-based measures in estimates of species' extinction risk.</p>
Data from: The fifth review of Birds of Conservation Concern in the United Kingdom, Channel Islands and Isle of Man and second IUCN Red List assessment of extinction risk of birds for Great Britain
Open the record for dataset details and reuse information.
IUCN Red List protects avian genetic diversity
Open the record for dataset details and reuse information.
Figure 5 from: Orsenigo S, Bernardo L, Cambria S, Gargano D, Laface VLA, Musarella CM, Passalacqua NG, Spampinato G, Tavilla G, Fenu G (2020) Global and Regional IUCN Red List Assessments: 9. Italian Botanist 9: 111-123. https://doi.org/10.3897/italianbotanist.9.55223
Figure 5 Soldanella calabrella Kress, at Materazzelli (Cosoleto, Reggio Calabria). Photograph by V.L.A. Laface.
Figure 3 from: Orsenigo S, Bernardo L, Cambria S, Gargano D, Laface VLA, Musarella CM, Passalacqua NG, Spampinato G, Tavilla G, Fenu G (2020) Global and Regional IUCN Red List Assessments: 9. Italian Botanist 9: 111-123. https://doi.org/10.3897/italianbotanist.9.55223
Figure 3 Romulea variicolor in the rocky coast near Sampieri (Ragusa, Sicily). Photograph by S. Cambria.
Figure 1 from: Orsenigo S, Bernardo L, Cambria S, Gargano D, Laface VLA, Musarella CM, Passalacqua NG, Spampinato G, Tavilla G, Fenu G (2020) Global and Regional IUCN Red List Assessments: 9. Italian Botanist 9: 111-123. https://doi.org/10.3897/italianbotanist.9.55223
Figure 1 Luzula pindica at Piani di Pollino (Terranova di Pollino, Potenza, Basilicata), a locality included in the Pollino National Park. Photograph by Liliana Bernardo.
Figure 2 from: Orsenigo S, Bernardo L, Cambria S, Gargano D, Laface VLA, Musarella CM, Passalacqua NG, Spampinato G, Tavilla G, Fenu G (2020) Global and Regional IUCN Red List Assessments: 9. Italian Botanist 9: 111-123. https://doi.org/10.3897/italianbotanist.9.55223
Figure 2 Left side: area of occupancy of Luzula pindica in the southern Italian peninsula; right side: location of the AOO cells with respect to the boundaries of the Pollino National Park (light shaded area).
ScienceDex guides
Understand access before you commit
These curated guides explain access requirements, typical timelines, costs, and reuse considerations for widely used research datasets.
Allen Brain Atlas
Allen Brain Atlas is an Allen Institute collection of brain map atlases, datasets, APIs, and analysis tools covering mouse, human, and non-human primate brain resources.
Annotated Behaviour and Observability Dataset (ABODe)
ABODe is a University of Edinburgh DataShare dataset for behavior classification in group-housed mice using home-cage video, identities, bounding boxes, ground-plate positions, and annotator labels.
DANDI Archive for NWB datasets
DANDI is a BRAIN Initiative archive for publishing and sharing neurophysiology data, including electrophysiology, optophysiology, and behavioral data packaged as NWB and related standards.
International Brain Laboratory public data
The International Brain Laboratory public data releases expose standardized mouse decision-making experiments, including Neuropixels recordings, widefield calcium imaging, behavior, and session metadata accessed through the ONE API.
OpenNeuro
OpenNeuro is a free, open platform for sharing neuroimaging datasets, with public search, dataset pages, and download paths for web, S3, DataLad, and the OpenNeuro CLI.