Find research datasets worth reusing
Search datasets from major research repositories and use ShareScore to quickly assess how well each record supports discovery, access, and reuse.
36
datasets available to search
ShareScore release 0.9.0
Dataset results
36 results for “Head movement”
Experimental data for the study: "Naturalistic visualization of reaching movements using head-mounted displays improves movement quality and proves high usability compared to conventional computer screens"
<p>The datasets contains the motor performance metrics and the questionnaire responses for two experiments involving a motor task with a VR controller (experiment 1, healthy old participants) or a rehabilitation assistive device (experiment 2, brain-injured patients) and three visualization technologies: an immersive virtual reality (IVR) head-mounted display (HMD), an augmented reality (AR) HMD, and a computer screen (2D screen). The study was performed in the Motor Learning and Neurorehabilitation Laboratory at the University of Bern. All data are stored in “csv” files. The variables inside the files are explained in “DataFrameDescription.rtf”. For questions, please contact L.MarchalCrespo@tudelft.nl.</p>
Datasets with and without deliberate head movements for detection and imputation of dropout in diffusion MRI
Open the record for dataset details and reuse information.
Listening test results for sound field synthesis localization experiment -- head movement data
<p>This data set contains recorded head movements listeners did during several localisation tasks in the context of sound field synthesis. This is an add-on to the actual localisation results provided by [1].</p> <p>[1] Wierstorf, H. (2016). Listening test results for sound field synthesis localization experiment [Data set]. Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.55439</p>
Data set for "Optogenetic stimulation of cortex to map evoked whisker movements in awake head-restrained mice"
<p>Data set for: Auffret M, Ravano VL, Rossi GMC, Hankov N, Petersen MFA, Petersen CCH (2017) Optogenetic stimulation of cortex to map evoked whisker movements in awake head-restrained mice. Neuroscience, http://dx.doi.org/10.1016/j.neuroscience.2017.04.004</p> <p>There are 9 files in this data upload:</p> <ol> <li>'2017_Auffret_Neuroscience.pdf' - this is a pdf version of the online publication.</li> <li>'Auffret_data.mat' - this is a Matlab data structure, which contains all the data for the publication.</li> <li>'Auffret_data.npy' - this is a Python data structure, which contains all the data for the publication. The Python data was generated from 'Auffret_data.mat' by 'DataViewer.py'.</li> <li>'Auffret_data.xlsx' - this is an Excel file, which contains all the data for the publication. This Excel file was generated from 'Auffret_data.mat'.</li> <li>'DataViewer.fig' - this is a Matlab Figure file, which is the GUI layout for 'DataViewer.m'.</li> <li>'DataViewer.m' - this is a Matlab Code, which displays the data contained in 'Auffret_data.mat'.</li> <li>'DataViewer.py' - this is a Python Code, which generates 'Auffret_data.npy' from 'Auffret_data.mat', and displays an example trial.</li> <li>'FigureViewer.fig' - this is a Matlab Figure file, which is the GUI layout for 'FigureViewer.m'.</li> <li>'FigureViewer.m' - this is a Matlab Code, which analyses the data in 'Auffret_data.mat', and displays the results in the same way as the published figures (Auffret et al., 2017).</li> </ol>
Figures 6. Polyporivora picta, head skeleton from a in Diverse mechanisms of feeding and movement in Cyclorrhaphan larvae (Diptera)
Figures 6. Polyporivora picta, head skeleton from a puparium. (A) Lateral view, labial teeth to the right, length 0.6 mm; (B) apical view of labial teeth.
Examination of head versus body heading may help clarify the extent to which animal movement pathways are structured by environmental cues?
<p>Understanding the processes that determine how animals allocate time to space is a major challenge, althoughit is acknowledged that summed animal movement pathways over time must define space-time use. The criticalquestion is then, what processes structure these pathways? Following the idea that turns within pathways mightbe based on environmentally determined decisions, we equipped Arabian oryx with head- and body-mounted tagsto determine how they orientated their heads – which we posit is indicative of them assessing the environment– in relation to their movement paths, to investigate the role of environment scanning in path tortuosity. Aftersimulating predators to verify that oryx look directly at objects of interest, we recorded that, during routinemovement, > 60% of all turns in the animals' paths, before being executed, were preceded by a change in headheading that was not immediately mirrored by the body heading: The path turn angle (as indicated by the bodyheading) correlated with a prior change in head heading (with head heading being mirrored by subsequent turnsin the path) twenty-one times more than when path turns occurred due to the animals adopting a body headingthat went in the opposite direction to the change in head heading. Although we could not determine what theobjects of interest were, and therefore the proposed reasons for turning, we suggest that this reflects the use ofcephalic senses to detect advantageous environmental features (e.g. food) or to detect detrimental features (e.g.predators). The results of our pilot study suggest how turns might emerge in animal pathways and we proposethat examination of points of inflection in highly resolved animal paths could represent decisions in landscapesand their examination could enhance our understanding of how animal pathways are structured.</p>
Bilateral hearing impaired children assessment of horizontal auditory localization accuracy in a virtual visual environment with free head movement
<p>Twenty-two hearing-impaired children (13 males and 9 females, mean age: 10.45 years, standard deviation 3.13 years) participated in an auditory localization experiment in a virtual visual environment. We investigated the contribution of head movements to localization along the interaural plane in absence of motor constraints and visual cues on a virtual scene, experienced by individuals wearing a head-mounted display while listening to stimuli coming from a circular loudspeaker array. Each session included multiple test conditions. In each condition, the stimulus was presented from loudspeaker positions that were randomly balanced across a sequence of 13 x 5 = 65 trials. Each participant performed the task first with both devices turned on ("On-On"), then with one device (either the left or right one) turned on and one off ("On-Off"), and finally with both devices turned off ("Off-Off"). The On-On condition was presented first during each test session because it provided an everyday listening context participants were accustomed to, and consequently confident with. The third condition was omitted if a patient's pure tone average threshold was above the stimulus level used for the test in the frequency range [0.5-4] kHz. Depending on this threshold, nine Bi HA listeners attended also the Off-Off condition. Two Bi HA listeners were unable to attend the On-Off test condition either, since their session had to be stopped as early as they reported annoyance or fatigue to the experimenter. Children were affected by non-syndromic hearing loss ("GEN NO SDR") in 8 cases (6 GJB2 gene mutations, 2 other gene mutations), syndromic hearing loss ("SDR") in 4 (2 Usher syndromes, 1 chromosomal instability, 1 Waardenburg syndrome), and 1 enlarged vestibular aqueduct (inner ear malformation, "IEM"). Other causes of hearing loss ("Other") were congenital cytomegalovirus infection in 2 cases, chemotherapy with platinum derivatives for neuroblastoma in 2, preterm delivery in 1, and prolonged neonatal intensive care unit stay in 1 case. The cause was not identified ("ND") in 3 cases. All participants were right-handed and had no diagnosis of motor impairment. Reported are: the participant's anonymous id ("Participant"), the age ("Age"), the cause of hearing impairment ("MacroCause"), the years of experience with each device ("Experience DX", "Experience SX"), the left and right pure-tone individual hearing thresholds at 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz, and 4000 Hz, without and with devices ("Threshold w/o 500 DX" is the right threshold at 500 Hz without devices, and the others are named accordingly), the group ("Group", an example is "Bi CI On-Off" identifying the group of listeners with two cochlear implants, one turned on and the other turned off, and the others are named accordingly), the test condition ("Condition", an example is "NOICSX_ICDX", identifying the listening condition with the left cochlear implant turned off and the right cochlear implant turned on, and the others are named accordingly), the target ("Target", angle in sexagesimal degrees), the signed error ("Signed_error", the difference between the target angle and the pointed angle in sexagesimal degrees), the unsigned error ("Unsigned_error", the absolute difference between the target angle and the pointed angle in sexagesimal degrees), the difference between the target and head orientation angle in the moment when the target was hit ("Head_rotation", in sexagesimal degrees), the head covered distance during a single trial ("Head_distance", in meters). Here are presented only sessions including the complete set of 65 trials, except seven sessions attended by Bi-CI listeners, each missing one trial (six in the On-Off condition and one in the On-On condition) that was not recorded due to a technical problem.</p>
Hammer-headed bat movement behavior and habitat selection
Open the record for dataset details and reuse information.
Examination of head versus body heading may help clarify the extent to which animal movement pathways are structured by environmental cues?
Open the record for dataset details and reuse information.
Data from: Active head movements contribute to spatial updating across gaze shifts
Open the record for dataset details and reuse information.
Asynchronous haltere input drives specific wing and head movements in Drosophila
Open the record for dataset details and reuse information.
Head Movement Elevation Perception Dataset
<p>Data generated as part of the PhD research of Tommy Ashby, investigating the effect of yaw-based head movement on the auditory perception of sound source elevation. Data comprise audio files, listening test interfaces, results and MATLAB code for result processing/analysis.</p> <p>Further project details can be found at http://iosr.uk/elevation</p> <p><strong>Data/Publication Cross-Reference</strong></p> <p>The data archive is structured according to the thesis chapter describing the experiment(s) in which the data were generated/used. The following is a cross-reference to/from other publications in which data have been used. Please refer to the reference list below.</p> <p><em>Data —> Publications</em></p> <p>Thesis chapter 6<br> ICSV21</p> <p>Thesis chapter 7<br> ICSV21</p> <p>Thesis chapter 8<br> AES134<br> ICSV21</p> <p>Thesis chapter 9<br> ICSV21</p> <p>Thesis chapter 10<br> ICSV21</p> <p>Thesis chapter 11<br> AES136<br> ICSV21</p> <p>Thesis chapter 12<br> [n/a]</p> <p><em>Publications —> Data</em></p> <p>AES134<br> Thesis chapter 8</p> <p>AES136<br> Thesis chapter 11</p> <p>ICSV21<br> Thesis chapter 6<br> Thesis chapter 7<br> Thesis chapter 8<br> Thesis chapter 9<br> Thesis chapter 10<br> Thesis chapter 11</p>
Head movement and heartbeat data while playing VR games
<p>This dataset was collected while 30 different participants played five different VR games (Aircar, Beat Saber, Moss, Arizona Sunshine, and SUPERHOT). It includes the head movement data, heartbeat data, and SSQ data.</p>
Figure 3. Unhatched egg from Jovein population. Head capsule showed embryo movement until day 14 in Developmental differences of local populations of alfalfa weevil (Hypera postica) (Coleoptera: Curculionidae)
Figure 3. Unhatched egg from Jovein population. Head capsule showed embryo movement until day 14.
Sex- and social context-dependent differences in mice head movement during social interactions
<p>Data set and code for the paper : <span>S<span>ex- and social context-dependent differences in mice head movement during social interactions. </span></span></p> <p><span>Adèle Phalip<sup>1,</sup>*, Shai Netser<sup>1</sup> and Shlomo Wagner<sup>1</sup></span></p> <p><span> </span></p> <p><sup><span>1</span></sup><span>Sagol Department of Neurobiology, Faculty of Natural Sciences, University of Haifa, Haifa, Israel</span></p> <p><span> </span></p> <p><span><span><span>*Corresponding author: </span><span><a href="mailto:adele.phalip@gmail.com"><span>adele.phalip@gmail.com</span></a></span></span></span></p>
Nesokia is sister to Bandicota and are nested in Rattus phylogenetically, making Rat- tus paraphyletic. Tarsomys, Limnomys, and Diplothrix are also phylogenetically in Rat- tus, and the clade is in need of focused re- vision at the generic level. Nesokia bunnui was originally described as a separate ge-nus, Erythronesokia, because it is morphologically very distinctive from N. indica. Type specimen was destroyed during the Iraq War, and a neotype was recently designated to replace it. Monotypic. Distribution. Tigris and Euphrates river valleys, SE Iraq. Descriptive notes. Head—body 230-260 mm, tail 205-270 mm, ear 18-21 mm, hindfoot 49-58 mm; weight 519 g. The Long-tailed Bandicoot Rat is larger than the Short-tailed Bandicoot Rat (N. indica). Pelage is soft and woolly, interspersed with harsher coarse hair and long black hairs near mid-back. Dorsum is fawn to ocherous red, washed with purple or chestnuton darker individuals. Hairs are basally slate-gray and distally rufous, occasionally with whitish or black tips. Muzzle is drab. Sides arefawn, with gray edge toward venter. Venteris whitish, extending onto cheeks where the same pattern from gray to fawn to dorsal pelage occurs. Feet are large and robust, being light brown and well-furred dorsally. Claws are amber on forefeet and dull brown on hindfeet; pollux is extremely small. Ears are moderately long and brownish, with no hair internally. Tail is ¢.82-104% of head-body length and deep brownish drab, interspersed with visible white hair. Skull is large and robust, similarly to the Short-tailed Bandicoot Rat. Habitat. Marsh and swamp land. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. The Long-tailed Bandicoot Rat is terrestrial, although it isfound in swampy and marshy areas and is probably amphibious. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Longtailed Bandicoot Rat is apparently rare and is known from very few specimens. Marsh and swamp habitats in which it is found were completely destroyed during the Iraq War by draining, war damage, and agricultural expansion. In recent years, flooding from Tigris and Euphrates rivers and high snow fall and melt haveresulted in partial restoration ofits native habitat, although restoration is not a complete. Populations are now probably highly fragmented. Bibliography. Al-Ansari et al. (2012), Al-Robaae & Felten (1990), Khajuria (1981), Krystufek et al. (2017), Musser & Carleton (2005), Richardson & Hussain (2006), Stuart (2008). in Muridae
Nesokia is sister to Bandicota and are nested in Rattus phylogenetically, making Rat- tus paraphyletic. Tarsomys, Limnomys, and Diplothrix are also phylogenetically in Rat- tus, and the clade is in need of focused re- vision at the generic level. Nesokia bunnui was originally described as a separate ge-nus, Erythronesokia, because it is morphologically very distinctive from N. indica. Type specimen was destroyed during the Iraq War, and a neotype was recently designated to replace it. Monotypic. Distribution. Tigris and Euphrates river valleys, SE Iraq. Descriptive notes. Head—body 230-260 mm, tail 205-270 mm, ear 18-21 mm, hindfoot 49-58 mm; weight 519 g. The Long-tailed Bandicoot Rat is larger than the Short-tailed Bandicoot Rat (N. indica). Pelage is soft and woolly, interspersed with harsher coarse hair and long black hairs near mid-back. Dorsum is fawn to ocherous red, washed with purple or chestnuton darker individuals. Hairs are basally slate-gray and distally rufous, occasionally with whitish or black tips. Muzzle is drab. Sides arefawn, with gray edge toward venter. Venteris whitish, extending onto cheeks where the same pattern from gray to fawn to dorsal pelage occurs. Feet are large and robust, being light brown and well-furred dorsally. Claws are amber on forefeet and dull brown on hindfeet; pollux is extremely small. Ears are moderately long and brownish, with no hair internally. Tail is ¢.82-104% of head-body length and deep brownish drab, interspersed with visible white hair. Skull is large and robust, similarly to the Short-tailed Bandicoot Rat. Habitat. Marsh and swamp land. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. The Long-tailed Bandicoot Rat is terrestrial, although it isfound in swampy and marshy areas and is probably amphibious. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Longtailed Bandicoot Rat is apparently rare and is known from very few specimens. Marsh and swamp habitats in which it is found were completely destroyed during the Iraq War by draining, war damage, and agricultural expansion. In recent years, flooding from Tigris and Euphrates rivers and high snow fall and melt haveresulted in partial restoration ofits native habitat, although restoration is not a complete. Populations are now probably highly fragmented. Bibliography. Al-Ansari et al. (2012), Al-Robaae & Felten (1990), Khajuria (1981), Krystufek et al. (2017), Musser & Carleton (2005), Richardson & Hussain (2006), Stuart (2008).
Distribution. Mt Cameroon, W Cameroon, and Bioko I, Equatorial Guinea. Descriptive notes. Head-body 100- 130 mm, tail 110-147 mm, ear 16-20 mm, hindfoot 21-25 mm; weight 27-62 g. Fur of the Cameroon Soft-furred Mouse is dark rufous-brown to blackish brown above and pale to dark gray below. Tail is very long (c.112% of head-body length) and dark. Hindfeet and forefeet are dark brown. Females have three pairs of nipples. Habitat. Montane forest and alpine grassland at elevations above 1000 m. Food and Feeding. No information. Breeding. Gestation lasts 26-30 days. Litters have 2-6 young. Activity patterns. The Cameroon Soft-furred Mouse is nocturnal and terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Cameroon Soft-furred Mouse occurs in two disjunct areas occupying only ¢.2900 km? and the extent and quality of its forest habitat continue to decline. Bibliography. Eisentraut (1970, 1973), Happold (2013a), Missoup et al. (2012), Monadjem etal. (2015). in Muridae
Distribution. Mt Cameroon, W Cameroon, and Bioko I, Equatorial Guinea. Descriptive notes. Head-body 100- 130 mm, tail 110-147 mm, ear 16-20 mm, hindfoot 21-25 mm; weight 27-62 g. Fur of the Cameroon Soft-furred Mouse is dark rufous-brown to blackish brown above and pale to dark gray below. Tail is very long (c.112% of head-body length) and dark. Hindfeet and forefeet are dark brown. Females have three pairs of nipples. Habitat. Montane forest and alpine grassland at elevations above 1000 m. Food and Feeding. No information. Breeding. Gestation lasts 26-30 days. Litters have 2-6 young. Activity patterns. The Cameroon Soft-furred Mouse is nocturnal and terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Cameroon Soft-furred Mouse occurs in two disjunct areas occupying only ¢.2900 km? and the extent and quality of its forest habitat continue to decline. Bibliography. Eisentraut (1970, 1973), Happold (2013a), Missoup et al. (2012), Monadjem etal. (2015).
Deccan region, Madras, India. Genus Vandeleuria is masculine, so widely used specific name oleracea has been changed for gender agreement. Vandeleuria oleraceusis possibly a composite of species. Polytypic, but subspecific taxonomy requires reassessment. Distribution. Widespread in S Asia (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lan-ka), S China (W & S Yunnan), and mainland SE Asia N of the Isthmus of Kra. Descriptive notes. Head-body 68 mm, tail 105 mm, ear 13 mm, hindfoot 17 mm; weight 10 g. The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse is small, with flat nail on outer finger and outertoe; tail is slender, brown, twice as long as head-body length, and lacks distal tuft. Dorsal pelageis silky and salmon in color; venter is white, with fulvous hues. Habitat. Tall cane and tangled vines in primary and secondary forest such as bamboo forest, moist deciduous forest, temperate forests, montane wet zone, and disturbed secondary forests, and perhaps agricultural areas at elevations of 150-1500 m. Food and Feeding. Indomalayan [Long-tailed Climbing Mice eat fruits, buds, and flowers. Breeding. Litters of the Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse have 3-6 young. Activity patterns. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice are arboreal and nocturnal, although one individual was caught duringthe day. Movements, Home range and Social organization. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice build nests in tall bushes or cane to rear their young. Status and Conservation. Classified as Least Concern on The IUCN Red Last (as V. olacea). The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse occurs in several habitats and a wide distribution that includes national parks. Further taxonomical studies are required to assess conservation status ofthis potentially diverse species complex. Bibliography. Corbet & Hill (1992), Dang Huy Huynh et al. (1994), Ellerman (1941), Marshall (1977b), Musser & Carleton (2005), Osgood (1932), Phillips (1980), Wang Yingxiang (2003). in Muridae
Deccan region, Madras, India. Genus Vandeleuria is masculine, so widely used specific name oleracea has been changed for gender agreement. Vandeleuria oleraceusis possibly a composite of species. Polytypic, but subspecific taxonomy requires reassessment. Distribution. Widespread in S Asia (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lan-ka), S China (W & S Yunnan), and mainland SE Asia N of the Isthmus of Kra. Descriptive notes. Head-body 68 mm, tail 105 mm, ear 13 mm, hindfoot 17 mm; weight 10 g. The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse is small, with flat nail on outer finger and outertoe; tail is slender, brown, twice as long as head-body length, and lacks distal tuft. Dorsal pelageis silky and salmon in color; venter is white, with fulvous hues. Habitat. Tall cane and tangled vines in primary and secondary forest such as bamboo forest, moist deciduous forest, temperate forests, montane wet zone, and disturbed secondary forests, and perhaps agricultural areas at elevations of 150-1500 m. Food and Feeding. Indomalayan [Long-tailed Climbing Mice eat fruits, buds, and flowers. Breeding. Litters of the Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse have 3-6 young. Activity patterns. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice are arboreal and nocturnal, although one individual was caught duringthe day. Movements, Home range and Social organization. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice build nests in tall bushes or cane to rear their young. Status and Conservation. Classified as Least Concern on The IUCN Red Last (as V. olacea). The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse occurs in several habitats and a wide distribution that includes national parks. Further taxonomical studies are required to assess conservation status ofthis potentially diverse species complex. Bibliography. Corbet & Hill (1992), Dang Huy Huynh et al. (1994), Ellerman (1941), Marshall (1977b), Musser & Carleton (2005), Osgood (1932), Phillips (1980), Wang Yingxiang (2003).
Distribution. Now restricted to the Channel Country of SW Queensland and the Lake Eyre Basin in NE South Australia. Descriptive notes. Head-body 95-120 mm, tail 105-160 mm, ear 23-29 mm, hindfoot 32-37 mm; weight 30-50 g. The Fawn Hopping Mouse has body form typical of hopping mice, with very long hindfeet, long tail with distal brush of longer hairs, very long ears, and large protruberant eyes. Dorsal fur is of variable color, from pale pinkish fawn to gray; ventral fur white. Unlike most other hopping mice, it has no throat pouch, but males have a glandular area of naked skin on the chest. Habitat. Occurs in low shrublands and tussock grasslands on stony ("gibber") plains and claypans. Shows marked habitat segregation from the Dusky Hopping Mouse (N. fuscus), which is closely associated with sandy substrates. Food and Feeding. The Fawn Hopping Mouse is mostly granivorous, but also eats other plant material (stems, leaves) and occasionally invertebrates. It uses succulent, salt-adapted plants around edges of claypans as a source of water. Breeding. Reproduction is probably largely opportunistic and aseasonal, with high reproductive output from near-continuous breeding after periods of high rainfall; reported littersize is 1-5, most commonly three; gestation period 38-43 days for nonlactating females. Females may mature later than other hopping mice, with reproductive maturity reached at about six months. Activity patterns. Terrestrial and nocturnal. Fawn Hopping Mice shelter during day in burrow systems that are typically simpler and shallower than those of other hopping mice. Movements, Home range and Social organization. Fawn Hopping Mice generally live singly or in small groups; typically uncommon within range, but population density may increase by an order of magnitude following periods of high rainfall. Status and Conservation. Classified as Near Threatened on The IUCN Red List. The Fawn Hopping Mouse has shown marked decline in range (estimated at greater than 50%), and presumably population size, since European settlement of Australia. This is mostlikely due to predation by the introduced house cat and Red Fox (Vulpes vulpes), and to habitat degradation associated with pastoralism. Bibliography. Brazenor (1934), Burbidge et al. (2008), Finlayson (1939), Gould (1853), Jackson & Groves (2015), Murray et al. (1999), Ogilby (1892), Thomas (1921h), Van Dyck & Strahan (2008), Waite (1898), Watts & Aslin (1981), Woinarski et al. (2014), Wood Jones (1925). in Muridae
Distribution. Now restricted to the Channel Country of SW Queensland and the Lake Eyre Basin in NE South Australia. Descriptive notes. Head-body 95-120 mm, tail 105-160 mm, ear 23-29 mm, hindfoot 32-37 mm; weight 30-50 g. The Fawn Hopping Mouse has body form typical of hopping mice, with very long hindfeet, long tail with distal brush of longer hairs, very long ears, and large protruberant eyes. Dorsal fur is of variable color, from pale pinkish fawn to gray; ventral fur white. Unlike most other hopping mice, it has no throat pouch, but males have a glandular area of naked skin on the chest. Habitat. Occurs in low shrublands and tussock grasslands on stony ("gibber") plains and claypans. Shows marked habitat segregation from the Dusky Hopping Mouse (N. fuscus), which is closely associated with sandy substrates. Food and Feeding. The Fawn Hopping Mouse is mostly granivorous, but also eats other plant material (stems, leaves) and occasionally invertebrates. It uses succulent, salt-adapted plants around edges of claypans as a source of water. Breeding. Reproduction is probably largely opportunistic and aseasonal, with high reproductive output from near-continuous breeding after periods of high rainfall; reported littersize is 1-5, most commonly three; gestation period 38-43 days for nonlactating females. Females may mature later than other hopping mice, with reproductive maturity reached at about six months. Activity patterns. Terrestrial and nocturnal. Fawn Hopping Mice shelter during day in burrow systems that are typically simpler and shallower than those of other hopping mice. Movements, Home range and Social organization. Fawn Hopping Mice generally live singly or in small groups; typically uncommon within range, but population density may increase by an order of magnitude following periods of high rainfall. Status and Conservation. Classified as Near Threatened on The IUCN Red List. The Fawn Hopping Mouse has shown marked decline in range (estimated at greater than 50%), and presumably population size, since European settlement of Australia. This is mostlikely due to predation by the introduced house cat and Red Fox (Vulpes vulpes), and to habitat degradation associated with pastoralism. Bibliography. Brazenor (1934), Burbidge et al. (2008), Finlayson (1939), Gould (1853), Jackson & Groves (2015), Murray et al. (1999), Ogilby (1892), Thomas (1921h), Van Dyck & Strahan (2008), Waite (1898), Watts & Aslin (1981), Woinarski et al. (2014), Wood Jones (1925).
The first comprehensive revision of all the species attributed to Melomys led J. I. Menzies in 1996 to resurrect the genus Paramelomys and to redefine its morphologicallimits and species content. Menzies created P. gressitti as a new species belonging to a group displaying morphological similarities and including also P. lorentzii and P. moncktoni. Monotypic Distribution. E New Guinea. Descriptive notes. Head-body 135-162 mm, hindfoot 30-34 mm; no specific data are available for body weight. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is a medium-sized Paramelomys with a soft, thick and woolly pelage, a long narrow foot, and a tail with three hairs per scale. It exhibits a medium-sepia dorsal pelage and a gray-buff ventral one. Tail is slightly shorter (99%) than head-body length. The skull has a narrow zygomatic plate. Habitat. Moist tropical mountain forest between 2300 m and 2400 m. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List owing to its small geographic range (less than 3500 km?*) and the destruction ofits habitat by mining and logging activities. The major threat to Gressitt's Mosaic-tailed Rat is ongoing habitat degradation caused by nearby human populations; habitat on Mount Kandy has been destroyed by gold-miners and wood-cutters. Bibliography. Menzies (1996). in Muridae
The first comprehensive revision of all the species attributed to Melomys led J. I. Menzies in 1996 to resurrect the genus Paramelomys and to redefine its morphologicallimits and species content. Menzies created P. gressitti as a new species belonging to a group displaying morphological similarities and including also P. lorentzii and P. moncktoni. Monotypic Distribution. E New Guinea. Descriptive notes. Head-body 135-162 mm, hindfoot 30-34 mm; no specific data are available for body weight. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is a medium-sized Paramelomys with a soft, thick and woolly pelage, a long narrow foot, and a tail with three hairs per scale. It exhibits a medium-sepia dorsal pelage and a gray-buff ventral one. Tail is slightly shorter (99%) than head-body length. The skull has a narrow zygomatic plate. Habitat. Moist tropical mountain forest between 2300 m and 2400 m. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List owing to its small geographic range (less than 3500 km?*) and the destruction ofits habitat by mining and logging activities. The major threat to Gressitt's Mosaic-tailed Rat is ongoing habitat degradation caused by nearby human populations; habitat on Mount Kandy has been destroyed by gold-miners and wood-cutters. Bibliography. Menzies (1996).
ScienceDex guides
Understand access before you commit
These curated guides explain access requirements, typical timelines, costs, and reuse considerations for widely used research datasets.
Allen Brain Atlas
Allen Brain Atlas is an Allen Institute collection of brain map atlases, datasets, APIs, and analysis tools covering mouse, human, and non-human primate brain resources.
Annotated Behaviour and Observability Dataset (ABODe)
ABODe is a University of Edinburgh DataShare dataset for behavior classification in group-housed mice using home-cage video, identities, bounding boxes, ground-plate positions, and annotator labels.
DANDI Archive for NWB datasets
DANDI is a BRAIN Initiative archive for publishing and sharing neurophysiology data, including electrophysiology, optophysiology, and behavioral data packaged as NWB and related standards.
International Brain Laboratory public data
The International Brain Laboratory public data releases expose standardized mouse decision-making experiments, including Neuropixels recordings, widefield calcium imaging, behavior, and session metadata accessed through the ONE API.
OpenNeuro
OpenNeuro is a free, open platform for sharing neuroimaging datasets, with public search, dataset pages, and download paths for web, S3, DataLad, and the OpenNeuro CLI.