Find research datasets worth reusing
Search datasets from major research repositories and use ShareScore to quickly assess how well each record supports discovery, access, and reuse.
63
datasets available to search
ShareScore release 0.9.0
Dataset results
63 results for “tails of distribution”
Distribution. SW Brazil, known only from two sites, the type locality in Rondonia and Juruena (Mato Grosso State)Descriptive notes Head-body ¢.230 mm, tail ¢.80 mm. No specific data are available for body weight. Rondon's Tuco-tuco is medium-sized. Dorsal hairs are pale at bases and sepia at tips. Head and venterare slightly rufous, and tail is uniform brown. Skull is robust and depressed. Inter-maxillaries are also robust, with lateral protruding expansion; maxillaries are narrow; and mandible is strong and wide. Supraorbital process protrudes, and traverse occipital-temporal crest is straight. Bullae are inflated. in Ctenomyidae
Distribution. SW Brazil, known only from two sites, the type locality in Rondonia and Juruena (Mato Grosso State)Descriptive notes Head-body ¢.230 mm, tail ¢.80 mm. No specific data are available for body weight. Rondon's Tuco-tuco is medium-sized. Dorsal hairs are pale at bases and sepia at tips. Head and venterare slightly rufous, and tail is uniform brown. Skull is robust and depressed. Inter-maxillaries are also robust, with lateral protruding expansion; maxillaries are narrow; and mandible is strong and wide. Supraorbital process protrudes, and traverse occipital-temporal crest is straight. Bullae are inflated.
Subspecies and Distribution. L. c. californicus Gray, 1837 — SW Oregon, and NW California (W USA). L. c. altamirae Nelson, 1904 — SE Tamaulipas (NE Mexico). L. c. asellus Miller, 1899 — SE Coahuila, NE, S Nuevo Leon, E & SE Zacatecas, San Luis Potosi, Aguascalientes, NE tip ofJalisco, N Guanajuato, and NW Querétaro (NC Mexico). L. c. bennettiz Gray, 1843 — SW California (SW USA), and NW Baja California (NW Mexico). L. c. curts Hall, 1951 — Is along the coast of Tamaulipas (NE Mexico). L. c. deserticola Mearns, 1896 — SE Oregon, S Idaho, SW Montana, NE & E California, Nevada, Utah except SE, and NW, W & SW Arizona (W & SW USA), and NW Sonora and NE Baja California (NW Mexico). The population in SW Montanais isolated. L. c. eremicus J. A. Allen, 1894 — S Arizona (SW USA), N Sonora except extreme NW, NW Chihuahua (N Mexico). L. c. festinus Nelson, 1904 — S Querétaro, Hidalgo, and N State of Mexico (C Mexico). L. c. magdalenae Nelson, 1907 — Magdalena I, Baja California Sur (NW Mexico). L. c. martirensis Stowell, 1895 —Baja California except NW & NE and NE Baja California Sur (NW Mexico). L. c. melanotis Mearns, 1890 — S South Dakota, SE Wyoming, Nebraska, E Colorado, Kansas, W Missouri, NE New Mexico, Oklahoma, W Arkansas, and N Texas (C USA). An isolated population exists in E Oklahoma. L. c. merriami Mearns, 1896 — S Texas (S USA), and NE Coahuila, N Tamaulipas, and N Nuevo Leon (NE Mexico). L. c. richardsonii Bachman, 1839 — C California (SW USA). L. c. sheldoni Burt, 1933 — Isla del Carmen, Baja California Sur (NW Mexico). L. c. texianus Waterhouse, 1848 — SE Utah, SW Colorado, NE Arizona, New Mexico except the NE, and W Texas (C USA), Chihuahua except the NW, W, & SW extremes, W Coahuila, E Durango, and NW Zacatecas (NC Mexico). L. c. wallawalla Merriam, 1904 — S Washington, C & W Oregon, NE California, and NW Nevada (NW USA). L. ¢. xanti Thomas, 1898 — Baja California Sur except the NE (NW Mexico). The Black-tailed Jackrabbit has been introduced into Massachusetts, NewJersey, Maryland, Virginia, and S Florida. in Leporidae
Subspecies and Distribution. L. c. californicus Gray, 1837 — SW Oregon, and NW California (W USA). L. c. altamirae Nelson, 1904 — SE Tamaulipas (NE Mexico). L. c. asellus Miller, 1899 — SE Coahuila, NE, S Nuevo Leon, E & SE Zacatecas, San Luis Potosi, Aguascalientes, NE tip ofJalisco, N Guanajuato, and NW Querétaro (NC Mexico). L. c. bennettiz Gray, 1843 — SW California (SW USA), and NW Baja California (NW Mexico). L. c. curts Hall, 1951 — Is along the coast of Tamaulipas (NE Mexico). L. c. deserticola Mearns, 1896 — SE Oregon, S Idaho, SW Montana, NE & E California, Nevada, Utah except SE, and NW, W & SW Arizona (W & SW USA), and NW Sonora and NE Baja California (NW Mexico). The population in SW Montanais isolated. L. c. eremicus J. A. Allen, 1894 — S Arizona (SW USA), N Sonora except extreme NW, NW Chihuahua (N Mexico). L. c. festinus Nelson, 1904 — S Querétaro, Hidalgo, and N State of Mexico (C Mexico). L. c. magdalenae Nelson, 1907 — Magdalena I, Baja California Sur (NW Mexico). L. c. martirensis Stowell, 1895 —Baja California except NW & NE and NE Baja California Sur (NW Mexico). L. c. melanotis Mearns, 1890 — S South Dakota, SE Wyoming, Nebraska, E Colorado, Kansas, W Missouri, NE New Mexico, Oklahoma, W Arkansas, and N Texas (C USA). An isolated population exists in E Oklahoma. L. c. merriami Mearns, 1896 — S Texas (S USA), and NE Coahuila, N Tamaulipas, and N Nuevo Leon (NE Mexico). L. c. richardsonii Bachman, 1839 — C California (SW USA). L. c. sheldoni Burt, 1933 — Isla del Carmen, Baja California Sur (NW Mexico). L. c. texianus Waterhouse, 1848 — SE Utah, SW Colorado, NE Arizona, New Mexico except the NE, and W Texas (C USA), Chihuahua except the NW, W, & SW extremes, W Coahuila, E Durango, and NW Zacatecas (NC Mexico). L. c. wallawalla Merriam, 1904 — S Washington, C & W Oregon, NE California, and NW Nevada (NW USA). L. ¢. xanti Thomas, 1898 — Baja California Sur except the NE (NW Mexico). The Black-tailed Jackrabbit has been introduced into Massachusetts, NewJersey, Maryland, Virginia, and S Florida.
Distribution. Obi, Bisa, and Obilatu (= Obi-Latoe) Is in the NC Moluccas, Indonesia. Descriptiveor notes. Head-body 36-39 cm, tail 30-33.5 cm; weight 1.1-1.4 kg. The Obi Cuscus is a relatively small cuscus (condylobasal length 65-69 mm). Skull of the Obi Cuscus is similar to that of the Moluccan Cuscus (P. ornatus) and the Gebe Cuscus (P. alexandrae), and it bears a prominent diastema between incisor and canine but is smaller than those species and has smaller teeth. The Obi Cuscus has two color morphs: orange-brown or gray dorsal fur with dark underfur. Ventral fur is white to yellow. Dark dorsal stripe extends from head to mid-back or rump. in Phalangeridae
Distribution. Obi, Bisa, and Obilatu (= Obi-Latoe) Is in the NC Moluccas, Indonesia. Descriptiveor notes. Head-body 36-39 cm, tail 30-33.5 cm; weight 1.1-1.4 kg. The Obi Cuscus is a relatively small cuscus (condylobasal length 65-69 mm). Skull of the Obi Cuscus is similar to that of the Moluccan Cuscus (P. ornatus) and the Gebe Cuscus (P. alexandrae), and it bears a prominent diastema between incisor and canine but is smaller than those species and has smaller teeth. The Obi Cuscus has two color morphs: orange-brown or gray dorsal fur with dark underfur. Ventral fur is white to yellow. Dark dorsal stripe extends from head to mid-back or rump.
Subspecies and Distribution. P. l. lowii Gray, 1848 — Borneo and offshore Labuan I. P. l. continentis Thomas, 1910 — Malay Peninsula (from extreme S Thailand to; the S tip). The Pen-tailed Treeshrew occurs also on Serasan (South Natuna Is), Sumatra and several associated islands such as Pini and Tanahbala (Batu Is), Siberut (Mentawai Is), Kundur (Riau Is), Lingga, and Bangka, but subspecies involved are not known. in Ptilocercidae
Subspecies and Distribution. P. l. lowii Gray, 1848 — Borneo and offshore Labuan I. P. l. continentis Thomas, 1910 — Malay Peninsula (from extreme S Thailand to; the S tip). The Pen-tailed Treeshrew occurs also on Serasan (South Natuna Is), Sumatra and several associated islands such as Pini and Tanahbala (Batu Is), Siberut (Mentawai Is), Kundur (Riau Is), Lingga, and Bangka, but subspecies involved are not known.
Distribution. SE Queensland from Fitzroy River S to Nanango (where it forms hybrid zone with the Brush-tailed Rock Wallaby, P. penicillata) and W to beyond Rubyvale and Clermont; W limit uncertain. in Macropodidae
Distribution. SE Queensland from Fitzroy River S to Nanango (where it forms hybrid zone with the Brush-tailed Rock Wallaby, P. penicillata) and W to beyond Rubyvale and Clermont; W limit uncertain.
Distribution. India, the species' range extends 1900 km W to E, and includes all populations with the northern-type tail carriage between the Tapti River in Gujarat State and Krishna River in Andhra Pradesh State to the foothills of the Himalaya. Introduced into SW Bangladesh, where the population may have arisen from descendents of a pair introduced by Hindu pilgrims on the banks of the Jalangi River. in Cercopithecidae
Distribution. India, the species' range extends 1900 km W to E, and includes all populations with the northern-type tail carriage between the Tapti River in Gujarat State and Krishna River in Andhra Pradesh State to the foothills of the Himalaya. Introduced into SW Bangladesh, where the population may have arisen from descendents of a pair introduced by Hindu pilgrims on the banks of the Jalangi River.
Distribution. NE India (S of the Brahmaputra River in the states of Assam, E Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland & Tripura), extending SE through E Bangladesh and Myanmar (including the Mergui Archipelago), S China (SW Yunnan Province), Thailand, Laos, Vietnam, and Cambodia; S to the Surat Thani/Krabi depression in peninsular Thailand (8-9° N). The lack of records in C and NE Myanmar between 20° N and 25° N suggests that this may be a natural gap in the distribution of the Northern Pig-tailed Macaque. in Cercopithecidae
Distribution. NE India (S of the Brahmaputra River in the states of Assam, E Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland & Tripura), extending SE through E Bangladesh and Myanmar (including the Mergui Archipelago), S China (SW Yunnan Province), Thailand, Laos, Vietnam, and Cambodia; S to the Surat Thani/Krabi depression in peninsular Thailand (8-9° N). The lack of records in C and NE Myanmar between 20° N and 25° N suggests that this may be a natural gap in the distribution of the Northern Pig-tailed Macaque.
Distribution. WC core and SE peninsula of Sulawesi, including Mt Kanino, Mt Nokilalaki, Mt Lehio, Rano Rano, and Mamasa regions, Quarles Range, Mt Rantemario, and Mt Latimojong. Descriptive notes. er 155-242 mm, tail 138-190 mm, ear 23-29 mm, hind-foot 28-45 mm; weight 95-170 g. The Montane Hill Rat is the largest member of the B. fratrorum species group, with broad head, long rostrum, and robust body. Pelage is moderately long, soft, and lustrous, with shortish blackish guard hairs mixed throughout. Dorsum is brownish gray, speckled with buff that is a mix of dark gray underfur and overhairs with brown tips and buffy bands, being dark gray for the most part. Sides are paler grayish brown and fade into ventral pelage. Sides of muzzle are white. Venter is grayish white or dark grayish white, although some are grayish buff, with gray hairs and unpigmented tips or unpigmented altogether, respectively. Juveniles are duller and darker, with more grayish white underparts. Feet are long and slender, with white digits. Ears are large, covered in short unpigmented hair, rubbery, and gray and brown hues. Tail is 88-102% of head-body length and mainly bicolored, brownish gray to blackish gray dorsally and glossy white ventrally, with white tip most of the time. Scrotum is gray. Skull is large, with long and wide rostrum and narrow zygomatic plate. Fleas (e.g. Sigmactenus, Stivalius, Musserella, and Dasypsyllus), ticks (Rhipicephalus) pseudoscorpions (Magachernes and Chiridiochernes), and nematodes (Bunomystrongylus and Sibulura) have been recorded from the Montane Hill Rat. There are two pairs of inguinal mammae. Chromosomal complement is 2n = 42, FN = 60 (females) or FN = 61 (males). in Muridae
Distribution. WC core and SE peninsula of Sulawesi, including Mt Kanino, Mt Nokilalaki, Mt Lehio, Rano Rano, and Mamasa regions, Quarles Range, Mt Rantemario, and Mt Latimojong. Descriptive notes. er 155-242 mm, tail 138-190 mm, ear 23-29 mm, hind-foot 28-45 mm; weight 95-170 g. The Montane Hill Rat is the largest member of the B. fratrorum species group, with broad head, long rostrum, and robust body. Pelage is moderately long, soft, and lustrous, with shortish blackish guard hairs mixed throughout. Dorsum is brownish gray, speckled with buff that is a mix of dark gray underfur and overhairs with brown tips and buffy bands, being dark gray for the most part. Sides are paler grayish brown and fade into ventral pelage. Sides of muzzle are white. Venter is grayish white or dark grayish white, although some are grayish buff, with gray hairs and unpigmented tips or unpigmented altogether, respectively. Juveniles are duller and darker, with more grayish white underparts. Feet are long and slender, with white digits. Ears are large, covered in short unpigmented hair, rubbery, and gray and brown hues. Tail is 88-102% of head-body length and mainly bicolored, brownish gray to blackish gray dorsally and glossy white ventrally, with white tip most of the time. Scrotum is gray. Skull is large, with long and wide rostrum and narrow zygomatic plate. Fleas (e.g. Sigmactenus, Stivalius, Musserella, and Dasypsyllus), ticks (Rhipicephalus) pseudoscorpions (Magachernes and Chiridiochernes), and nematodes (Bunomystrongylus and Sibulura) have been recorded from the Montane Hill Rat. There are two pairs of inguinal mammae. Chromosomal complement is 2n = 42, FN = 60 (females) or FN = 61 (males).
Nesokia is sister to Bandicota and are nested in Rattus phylogenetically, making Rat- tus paraphyletic. Tarsomys, Limnomys, and Diplothrix are also phylogenetically in Rat- tus, and the clade is in need of focused re- vision at the generic level. Nesokia bunnui was originally described as a separate ge-nus, Erythronesokia, because it is morphologically very distinctive from N. indica. Type specimen was destroyed during the Iraq War, and a neotype was recently designated to replace it. Monotypic. Distribution. Tigris and Euphrates river valleys, SE Iraq. Descriptive notes. Head—body 230-260 mm, tail 205-270 mm, ear 18-21 mm, hindfoot 49-58 mm; weight 519 g. The Long-tailed Bandicoot Rat is larger than the Short-tailed Bandicoot Rat (N. indica). Pelage is soft and woolly, interspersed with harsher coarse hair and long black hairs near mid-back. Dorsum is fawn to ocherous red, washed with purple or chestnuton darker individuals. Hairs are basally slate-gray and distally rufous, occasionally with whitish or black tips. Muzzle is drab. Sides arefawn, with gray edge toward venter. Venteris whitish, extending onto cheeks where the same pattern from gray to fawn to dorsal pelage occurs. Feet are large and robust, being light brown and well-furred dorsally. Claws are amber on forefeet and dull brown on hindfeet; pollux is extremely small. Ears are moderately long and brownish, with no hair internally. Tail is ¢.82-104% of head-body length and deep brownish drab, interspersed with visible white hair. Skull is large and robust, similarly to the Short-tailed Bandicoot Rat. Habitat. Marsh and swamp land. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. The Long-tailed Bandicoot Rat is terrestrial, although it isfound in swampy and marshy areas and is probably amphibious. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Longtailed Bandicoot Rat is apparently rare and is known from very few specimens. Marsh and swamp habitats in which it is found were completely destroyed during the Iraq War by draining, war damage, and agricultural expansion. In recent years, flooding from Tigris and Euphrates rivers and high snow fall and melt haveresulted in partial restoration ofits native habitat, although restoration is not a complete. Populations are now probably highly fragmented. Bibliography. Al-Ansari et al. (2012), Al-Robaae & Felten (1990), Khajuria (1981), Krystufek et al. (2017), Musser & Carleton (2005), Richardson & Hussain (2006), Stuart (2008). in Muridae
Nesokia is sister to Bandicota and are nested in Rattus phylogenetically, making Rat- tus paraphyletic. Tarsomys, Limnomys, and Diplothrix are also phylogenetically in Rat- tus, and the clade is in need of focused re- vision at the generic level. Nesokia bunnui was originally described as a separate ge-nus, Erythronesokia, because it is morphologically very distinctive from N. indica. Type specimen was destroyed during the Iraq War, and a neotype was recently designated to replace it. Monotypic. Distribution. Tigris and Euphrates river valleys, SE Iraq. Descriptive notes. Head—body 230-260 mm, tail 205-270 mm, ear 18-21 mm, hindfoot 49-58 mm; weight 519 g. The Long-tailed Bandicoot Rat is larger than the Short-tailed Bandicoot Rat (N. indica). Pelage is soft and woolly, interspersed with harsher coarse hair and long black hairs near mid-back. Dorsum is fawn to ocherous red, washed with purple or chestnuton darker individuals. Hairs are basally slate-gray and distally rufous, occasionally with whitish or black tips. Muzzle is drab. Sides arefawn, with gray edge toward venter. Venteris whitish, extending onto cheeks where the same pattern from gray to fawn to dorsal pelage occurs. Feet are large and robust, being light brown and well-furred dorsally. Claws are amber on forefeet and dull brown on hindfeet; pollux is extremely small. Ears are moderately long and brownish, with no hair internally. Tail is ¢.82-104% of head-body length and deep brownish drab, interspersed with visible white hair. Skull is large and robust, similarly to the Short-tailed Bandicoot Rat. Habitat. Marsh and swamp land. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. The Long-tailed Bandicoot Rat is terrestrial, although it isfound in swampy and marshy areas and is probably amphibious. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Longtailed Bandicoot Rat is apparently rare and is known from very few specimens. Marsh and swamp habitats in which it is found were completely destroyed during the Iraq War by draining, war damage, and agricultural expansion. In recent years, flooding from Tigris and Euphrates rivers and high snow fall and melt haveresulted in partial restoration ofits native habitat, although restoration is not a complete. Populations are now probably highly fragmented. Bibliography. Al-Ansari et al. (2012), Al-Robaae & Felten (1990), Khajuria (1981), Krystufek et al. (2017), Musser & Carleton (2005), Richardson & Hussain (2006), Stuart (2008).
Distribution. Endemic to the Gotel Mts, SE Nigeria. Descriptive notes. Head-body 108-137 mm, tail 149-174 mm, ear 19-21 mm, hindfoot 26-28 mm; weight 34-60 g. Fur of the Gotel Mountain Soft-furred Mouse is dark brown to grayish black above, without russet tinge of Hartwig's Soft-furred Mouse (P. hartwigi), slightly paler on flanks, and whitish gray below. Dorsum and venter are separated by think pale reddish brown line. Tail is very long (c.140% of head-body length). Forefeet and hindfeet are pale. Forefeet have four functional digits; first digit is reduced to small tubercle with very small claw. Hindfeet have five clawed digits. Females have three pairs of nipples. in Muridae
Distribution. Endemic to the Gotel Mts, SE Nigeria. Descriptive notes. Head-body 108-137 mm, tail 149-174 mm, ear 19-21 mm, hindfoot 26-28 mm; weight 34-60 g. Fur of the Gotel Mountain Soft-furred Mouse is dark brown to grayish black above, without russet tinge of Hartwig's Soft-furred Mouse (P. hartwigi), slightly paler on flanks, and whitish gray below. Dorsum and venter are separated by think pale reddish brown line. Tail is very long (c.140% of head-body length). Forefeet and hindfeet are pale. Forefeet have four functional digits; first digit is reduced to small tubercle with very small claw. Hindfeet have five clawed digits. Females have three pairs of nipples.
Distribution. Mt Cameroon, W Cameroon, and Bioko I, Equatorial Guinea. Descriptive notes. Head-body 100- 130 mm, tail 110-147 mm, ear 16-20 mm, hindfoot 21-25 mm; weight 27-62 g. Fur of the Cameroon Soft-furred Mouse is dark rufous-brown to blackish brown above and pale to dark gray below. Tail is very long (c.112% of head-body length) and dark. Hindfeet and forefeet are dark brown. Females have three pairs of nipples. Habitat. Montane forest and alpine grassland at elevations above 1000 m. Food and Feeding. No information. Breeding. Gestation lasts 26-30 days. Litters have 2-6 young. Activity patterns. The Cameroon Soft-furred Mouse is nocturnal and terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Cameroon Soft-furred Mouse occurs in two disjunct areas occupying only ¢.2900 km? and the extent and quality of its forest habitat continue to decline. Bibliography. Eisentraut (1970, 1973), Happold (2013a), Missoup et al. (2012), Monadjem etal. (2015). in Muridae
Distribution. Mt Cameroon, W Cameroon, and Bioko I, Equatorial Guinea. Descriptive notes. Head-body 100- 130 mm, tail 110-147 mm, ear 16-20 mm, hindfoot 21-25 mm; weight 27-62 g. Fur of the Cameroon Soft-furred Mouse is dark rufous-brown to blackish brown above and pale to dark gray below. Tail is very long (c.112% of head-body length) and dark. Hindfeet and forefeet are dark brown. Females have three pairs of nipples. Habitat. Montane forest and alpine grassland at elevations above 1000 m. Food and Feeding. No information. Breeding. Gestation lasts 26-30 days. Litters have 2-6 young. Activity patterns. The Cameroon Soft-furred Mouse is nocturnal and terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List. The Cameroon Soft-furred Mouse occurs in two disjunct areas occupying only ¢.2900 km? and the extent and quality of its forest habitat continue to decline. Bibliography. Eisentraut (1970, 1973), Happold (2013a), Missoup et al. (2012), Monadjem etal. (2015).
Deccan region, Madras, India. Genus Vandeleuria is masculine, so widely used specific name oleracea has been changed for gender agreement. Vandeleuria oleraceusis possibly a composite of species. Polytypic, but subspecific taxonomy requires reassessment. Distribution. Widespread in S Asia (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lan-ka), S China (W & S Yunnan), and mainland SE Asia N of the Isthmus of Kra. Descriptive notes. Head-body 68 mm, tail 105 mm, ear 13 mm, hindfoot 17 mm; weight 10 g. The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse is small, with flat nail on outer finger and outertoe; tail is slender, brown, twice as long as head-body length, and lacks distal tuft. Dorsal pelageis silky and salmon in color; venter is white, with fulvous hues. Habitat. Tall cane and tangled vines in primary and secondary forest such as bamboo forest, moist deciduous forest, temperate forests, montane wet zone, and disturbed secondary forests, and perhaps agricultural areas at elevations of 150-1500 m. Food and Feeding. Indomalayan [Long-tailed Climbing Mice eat fruits, buds, and flowers. Breeding. Litters of the Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse have 3-6 young. Activity patterns. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice are arboreal and nocturnal, although one individual was caught duringthe day. Movements, Home range and Social organization. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice build nests in tall bushes or cane to rear their young. Status and Conservation. Classified as Least Concern on The IUCN Red Last (as V. olacea). The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse occurs in several habitats and a wide distribution that includes national parks. Further taxonomical studies are required to assess conservation status ofthis potentially diverse species complex. Bibliography. Corbet & Hill (1992), Dang Huy Huynh et al. (1994), Ellerman (1941), Marshall (1977b), Musser & Carleton (2005), Osgood (1932), Phillips (1980), Wang Yingxiang (2003). in Muridae
Deccan region, Madras, India. Genus Vandeleuria is masculine, so widely used specific name oleracea has been changed for gender agreement. Vandeleuria oleraceusis possibly a composite of species. Polytypic, but subspecific taxonomy requires reassessment. Distribution. Widespread in S Asia (India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Sri Lan-ka), S China (W & S Yunnan), and mainland SE Asia N of the Isthmus of Kra. Descriptive notes. Head-body 68 mm, tail 105 mm, ear 13 mm, hindfoot 17 mm; weight 10 g. The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse is small, with flat nail on outer finger and outertoe; tail is slender, brown, twice as long as head-body length, and lacks distal tuft. Dorsal pelageis silky and salmon in color; venter is white, with fulvous hues. Habitat. Tall cane and tangled vines in primary and secondary forest such as bamboo forest, moist deciduous forest, temperate forests, montane wet zone, and disturbed secondary forests, and perhaps agricultural areas at elevations of 150-1500 m. Food and Feeding. Indomalayan [Long-tailed Climbing Mice eat fruits, buds, and flowers. Breeding. Litters of the Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse have 3-6 young. Activity patterns. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice are arboreal and nocturnal, although one individual was caught duringthe day. Movements, Home range and Social organization. Indomalayan Long-tailed Climbing Mice build nests in tall bushes or cane to rear their young. Status and Conservation. Classified as Least Concern on The IUCN Red Last (as V. olacea). The Indomalayan Long-tailed Climbing Mouse occurs in several habitats and a wide distribution that includes national parks. Further taxonomical studies are required to assess conservation status ofthis potentially diverse species complex. Bibliography. Corbet & Hill (1992), Dang Huy Huynh et al. (1994), Ellerman (1941), Marshall (1977b), Musser & Carleton (2005), Osgood (1932), Phillips (1980), Wang Yingxiang (2003).
Distribution. Known only from Mt Kenya, C Kenya. Descriptive notes. Head-body 100130 mm, tail 142-177 mm, ear 15-21 mm, hindfoot 22-28 mm; weight 30-59 g. The Mount Kenya Thicket Rat's fur is olive gray above, becoming brighter orange brown on rump, with sharply demarcated white belly tinted with pink. Tail is very long (152% of head-body length), semi-prehensile, and tufted. Feet are buff, with four digits on forefoot and five on relatively short hindfoot, fifth digit longer and semi-opposable. Habitat. Little is known, but presumably similar to that of the East African Thicket Rat (G. beanus). in Muridae
Distribution. Known only from Mt Kenya, C Kenya. Descriptive notes. Head-body 100130 mm, tail 142-177 mm, ear 15-21 mm, hindfoot 22-28 mm; weight 30-59 g. The Mount Kenya Thicket Rat's fur is olive gray above, becoming brighter orange brown on rump, with sharply demarcated white belly tinted with pink. Tail is very long (152% of head-body length), semi-prehensile, and tufted. Feet are buff, with four digits on forefoot and five on relatively short hindfoot, fifth digit longer and semi-opposable. Habitat. Little is known, but presumably similar to that of the East African Thicket Rat (G. beanus).
Although previously treated as a subspecies of G. dolichurus, G.dryas was later recognized as a good species. Monotypic. Distribution. Restricted to elevations above 1000 m within the Albertine Rift Mts. Descriptive notes. Head-body 100-130 mm, tail 142-177 mm, car 15-21 mm, hindfoot 22-28 mm; weight 30-59 g. Fur of the Albertine Rift Thicket Rat is tawny brown above, becoming brighter orange brown on rump, with sharply demarcated pure white belly bordered by thin orange line. Tail is very long (160% of head-body length), semi-prehensile, tufted, and dark brown. Feet are pale buff, with four digits on forefoot and five on relatively short hindfoot, fifth digit longer and semi-opposable. Females have 0+2 = 2 pairs of nipples. in Muridae
Although previously treated as a subspecies of G. dolichurus, G.dryas was later recognized as a good species. Monotypic. Distribution. Restricted to elevations above 1000 m within the Albertine Rift Mts. Descriptive notes. Head-body 100-130 mm, tail 142-177 mm, car 15-21 mm, hindfoot 22-28 mm; weight 30-59 g. Fur of the Albertine Rift Thicket Rat is tawny brown above, becoming brighter orange brown on rump, with sharply demarcated pure white belly bordered by thin orange line. Tail is very long (160% of head-body length), semi-prehensile, tufted, and dark brown. Feet are pale buff, with four digits on forefoot and five on relatively short hindfoot, fifth digit longer and semi-opposable. Females have 0+2 = 2 pairs of nipples.
Otomys orestes previously was included in O. wrroratus or O. typus but later shown to be a distinct species. Monotypic. Distribution. Mt Kenya and Aberdare Range, C Kenya. Descriptive notes. Head-body 135-175 mm, tail 61-93 mm, ear 21-25 mm, hindfoot 25-30 mm. No specific data are available for body weight. The Afroalpine Vlei Rat is large and robust, with large blunt head, short tail, and shaggy fur. Fur is tawny brown above, with distinctive creamy buff post-auricular patches, and dark gray below. Tail is short (c.46% of head-body length). Upper and lower incisors each have single deep groove, and additional faint groove is present on lower incisors. M, has fourlaminae, and M" has seven or occasionally six laminae. in Muridae
Otomys orestes previously was included in O. wrroratus or O. typus but later shown to be a distinct species. Monotypic. Distribution. Mt Kenya and Aberdare Range, C Kenya. Descriptive notes. Head-body 135-175 mm, tail 61-93 mm, ear 21-25 mm, hindfoot 25-30 mm. No specific data are available for body weight. The Afroalpine Vlei Rat is large and robust, with large blunt head, short tail, and shaggy fur. Fur is tawny brown above, with distinctive creamy buff post-auricular patches, and dark gray below. Tail is short (c.46% of head-body length). Upper and lower incisors each have single deep groove, and additional faint groove is present on lower incisors. M, has fourlaminae, and M" has seven or occasionally six laminae.
Although previously included in O. typus, O. jackson: differs from it in body size, number of M® lamina, and genetically. Monotypic. Distribution. Known only from Mt Elgon, E Uganda and W Kenya. Descriptive notes. Head-body 120-171 mm, tail 57-82 mm, ear 19-26 mm, hindfoot 19-26 mm; weight 70-121 g. The Mount Elgon Vlei Rat is medium to large in size and robust, with large blunt head, shorttail, and shaggy fur; it is the smallest of the O. typus species group. Fur coloris not clearly distinct from the Ethiopian Vlei Rat (O. typus). Lower incisors each have two deep grooves. M, has four laminae, and M? has seven laminae. in Muridae
Although previously included in O. typus, O. jackson: differs from it in body size, number of M® lamina, and genetically. Monotypic. Distribution. Known only from Mt Elgon, E Uganda and W Kenya. Descriptive notes. Head-body 120-171 mm, tail 57-82 mm, ear 19-26 mm, hindfoot 19-26 mm; weight 70-121 g. The Mount Elgon Vlei Rat is medium to large in size and robust, with large blunt head, shorttail, and shaggy fur; it is the smallest of the O. typus species group. Fur coloris not clearly distinct from the Ethiopian Vlei Rat (O. typus). Lower incisors each have two deep grooves. M, has four laminae, and M? has seven laminae.
Distribution. Now restricted to the Channel Country of SW Queensland and the Lake Eyre Basin in NE South Australia. Descriptive notes. Head-body 95-120 mm, tail 105-160 mm, ear 23-29 mm, hindfoot 32-37 mm; weight 30-50 g. The Fawn Hopping Mouse has body form typical of hopping mice, with very long hindfeet, long tail with distal brush of longer hairs, very long ears, and large protruberant eyes. Dorsal fur is of variable color, from pale pinkish fawn to gray; ventral fur white. Unlike most other hopping mice, it has no throat pouch, but males have a glandular area of naked skin on the chest. Habitat. Occurs in low shrublands and tussock grasslands on stony ("gibber") plains and claypans. Shows marked habitat segregation from the Dusky Hopping Mouse (N. fuscus), which is closely associated with sandy substrates. Food and Feeding. The Fawn Hopping Mouse is mostly granivorous, but also eats other plant material (stems, leaves) and occasionally invertebrates. It uses succulent, salt-adapted plants around edges of claypans as a source of water. Breeding. Reproduction is probably largely opportunistic and aseasonal, with high reproductive output from near-continuous breeding after periods of high rainfall; reported littersize is 1-5, most commonly three; gestation period 38-43 days for nonlactating females. Females may mature later than other hopping mice, with reproductive maturity reached at about six months. Activity patterns. Terrestrial and nocturnal. Fawn Hopping Mice shelter during day in burrow systems that are typically simpler and shallower than those of other hopping mice. Movements, Home range and Social organization. Fawn Hopping Mice generally live singly or in small groups; typically uncommon within range, but population density may increase by an order of magnitude following periods of high rainfall. Status and Conservation. Classified as Near Threatened on The IUCN Red List. The Fawn Hopping Mouse has shown marked decline in range (estimated at greater than 50%), and presumably population size, since European settlement of Australia. This is mostlikely due to predation by the introduced house cat and Red Fox (Vulpes vulpes), and to habitat degradation associated with pastoralism. Bibliography. Brazenor (1934), Burbidge et al. (2008), Finlayson (1939), Gould (1853), Jackson & Groves (2015), Murray et al. (1999), Ogilby (1892), Thomas (1921h), Van Dyck & Strahan (2008), Waite (1898), Watts & Aslin (1981), Woinarski et al. (2014), Wood Jones (1925). in Muridae
Distribution. Now restricted to the Channel Country of SW Queensland and the Lake Eyre Basin in NE South Australia. Descriptive notes. Head-body 95-120 mm, tail 105-160 mm, ear 23-29 mm, hindfoot 32-37 mm; weight 30-50 g. The Fawn Hopping Mouse has body form typical of hopping mice, with very long hindfeet, long tail with distal brush of longer hairs, very long ears, and large protruberant eyes. Dorsal fur is of variable color, from pale pinkish fawn to gray; ventral fur white. Unlike most other hopping mice, it has no throat pouch, but males have a glandular area of naked skin on the chest. Habitat. Occurs in low shrublands and tussock grasslands on stony ("gibber") plains and claypans. Shows marked habitat segregation from the Dusky Hopping Mouse (N. fuscus), which is closely associated with sandy substrates. Food and Feeding. The Fawn Hopping Mouse is mostly granivorous, but also eats other plant material (stems, leaves) and occasionally invertebrates. It uses succulent, salt-adapted plants around edges of claypans as a source of water. Breeding. Reproduction is probably largely opportunistic and aseasonal, with high reproductive output from near-continuous breeding after periods of high rainfall; reported littersize is 1-5, most commonly three; gestation period 38-43 days for nonlactating females. Females may mature later than other hopping mice, with reproductive maturity reached at about six months. Activity patterns. Terrestrial and nocturnal. Fawn Hopping Mice shelter during day in burrow systems that are typically simpler and shallower than those of other hopping mice. Movements, Home range and Social organization. Fawn Hopping Mice generally live singly or in small groups; typically uncommon within range, but population density may increase by an order of magnitude following periods of high rainfall. Status and Conservation. Classified as Near Threatened on The IUCN Red List. The Fawn Hopping Mouse has shown marked decline in range (estimated at greater than 50%), and presumably population size, since European settlement of Australia. This is mostlikely due to predation by the introduced house cat and Red Fox (Vulpes vulpes), and to habitat degradation associated with pastoralism. Bibliography. Brazenor (1934), Burbidge et al. (2008), Finlayson (1939), Gould (1853), Jackson & Groves (2015), Murray et al. (1999), Ogilby (1892), Thomas (1921h), Van Dyck & Strahan (2008), Waite (1898), Watts & Aslin (1981), Woinarski et al. (2014), Wood Jones (1925).
The first comprehensive revision of all the species attributed to Melomys led J. I. Menzies in 1996 to resurrect the genus Paramelomys and to redefine its morphologicallimits and species content. Menzies created P. gressitti as a new species belonging to a group displaying morphological similarities and including also P. lorentzii and P. moncktoni. Monotypic Distribution. E New Guinea. Descriptive notes. Head-body 135-162 mm, hindfoot 30-34 mm; no specific data are available for body weight. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is a medium-sized Paramelomys with a soft, thick and woolly pelage, a long narrow foot, and a tail with three hairs per scale. It exhibits a medium-sepia dorsal pelage and a gray-buff ventral one. Tail is slightly shorter (99%) than head-body length. The skull has a narrow zygomatic plate. Habitat. Moist tropical mountain forest between 2300 m and 2400 m. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List owing to its small geographic range (less than 3500 km?*) and the destruction ofits habitat by mining and logging activities. The major threat to Gressitt's Mosaic-tailed Rat is ongoing habitat degradation caused by nearby human populations; habitat on Mount Kandy has been destroyed by gold-miners and wood-cutters. Bibliography. Menzies (1996). in Muridae
The first comprehensive revision of all the species attributed to Melomys led J. I. Menzies in 1996 to resurrect the genus Paramelomys and to redefine its morphologicallimits and species content. Menzies created P. gressitti as a new species belonging to a group displaying morphological similarities and including also P. lorentzii and P. moncktoni. Monotypic Distribution. E New Guinea. Descriptive notes. Head-body 135-162 mm, hindfoot 30-34 mm; no specific data are available for body weight. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is a medium-sized Paramelomys with a soft, thick and woolly pelage, a long narrow foot, and a tail with three hairs per scale. It exhibits a medium-sepia dorsal pelage and a gray-buff ventral one. Tail is slightly shorter (99%) than head-body length. The skull has a narrow zygomatic plate. Habitat. Moist tropical mountain forest between 2300 m and 2400 m. Food and Feeding. No information. Breeding. No information. Activity patterns. Gressitt's Mosaic-tailed Rat is terrestrial. Movements, Home range and Social organization. No information. Status and Conservation. Classified as Endangered on The IUCN Red List owing to its small geographic range (less than 3500 km?*) and the destruction ofits habitat by mining and logging activities. The major threat to Gressitt's Mosaic-tailed Rat is ongoing habitat degradation caused by nearby human populations; habitat on Mount Kandy has been destroyed by gold-miners and wood-cutters. Bibliography. Menzies (1996).
Distribution. Known only from type locality on S coast of Seram I, Indonesia. Descriptive notes. Head-body 123 mm, tail 128 mm, ear 14-6 mm, hindfoot 26-2 mm; weight 65 g (all mensural data are from holotype). Pavel's Seram Mosaic-tailed Rat is very small-bodied, with dorsal pelage soft and brightly colored rufescent reddish brown, hairs with graybases, and venter contrastingly pure white; tail is slightly longer than head-body length, all black in color, tail scales raised, one hair per scale, scale hairs very short. Upper surfaces of feet are dark gray; hindfeet broad, with first digit long. Cranium is relatively narrow, with nasal profile flat; teeth very small. Single known specimen (the holotype), a pregnant female, has four mammae. in Muridae
Distribution. Known only from type locality on S coast of Seram I, Indonesia. Descriptive notes. Head-body 123 mm, tail 128 mm, ear 14-6 mm, hindfoot 26-2 mm; weight 65 g (all mensural data are from holotype). Pavel's Seram Mosaic-tailed Rat is very small-bodied, with dorsal pelage soft and brightly colored rufescent reddish brown, hairs with graybases, and venter contrastingly pure white; tail is slightly longer than head-body length, all black in color, tail scales raised, one hair per scale, scale hairs very short. Upper surfaces of feet are dark gray; hindfeet broad, with first digit long. Cranium is relatively narrow, with nasal profile flat; teeth very small. Single known specimen (the holotype), a pregnant female, has four mammae.
Distribution. NE Egypt (coastal region of Sinai), S Israel (Negev Desert), and Palestine. Descriptive notes. Head-body 130-170 mm, tail 120-180 mm, ear 17-22 mm, hindfoot 30-41 mm; weight 125-275 g. A medium-sized jird, Buxton's Jird has tail of about same length as head-body length and partially hairy soles of hindfeet. Bicolored tail ends with well-developed pencil of black hairs. Dorsal pelage is reddish sandy, diffusely speckled with black hairs, and ventral is white. Enlarged tympanic bullae project over back of skull and represent c.35-37% ofskull length. Karyotype 2n = 46. in Muridae
Distribution. NE Egypt (coastal region of Sinai), S Israel (Negev Desert), and Palestine. Descriptive notes. Head-body 130-170 mm, tail 120-180 mm, ear 17-22 mm, hindfoot 30-41 mm; weight 125-275 g. A medium-sized jird, Buxton's Jird has tail of about same length as head-body length and partially hairy soles of hindfeet. Bicolored tail ends with well-developed pencil of black hairs. Dorsal pelage is reddish sandy, diffusely speckled with black hairs, and ventral is white. Enlarged tympanic bullae project over back of skull and represent c.35-37% ofskull length. Karyotype 2n = 46.
ScienceDex guides
Understand access before you commit
These curated guides explain access requirements, typical timelines, costs, and reuse considerations for widely used research datasets.
Allen Brain Atlas
Allen Brain Atlas is an Allen Institute collection of brain map atlases, datasets, APIs, and analysis tools covering mouse, human, and non-human primate brain resources.
Annotated Behaviour and Observability Dataset (ABODe)
ABODe is a University of Edinburgh DataShare dataset for behavior classification in group-housed mice using home-cage video, identities, bounding boxes, ground-plate positions, and annotator labels.
DANDI Archive for NWB datasets
DANDI is a BRAIN Initiative archive for publishing and sharing neurophysiology data, including electrophysiology, optophysiology, and behavioral data packaged as NWB and related standards.
International Brain Laboratory public data
The International Brain Laboratory public data releases expose standardized mouse decision-making experiments, including Neuropixels recordings, widefield calcium imaging, behavior, and session metadata accessed through the ONE API.
OpenNeuro
OpenNeuro is a free, open platform for sharing neuroimaging datasets, with public search, dataset pages, and download paths for web, S3, DataLad, and the OpenNeuro CLI.